Zonnewarmte voor warm water
Een zonneboiler gebruikt de warmte van de zon voor het maken van warm water. Meestal gaat het om het verwarmen van sanitair warm water (voor de douche). Ook is het mogelijk om een zonneboiler te laten bijdragen aan de ruimteverwarming (daarvoor is lagetemperatuur-ruimteverwarming nodig, dus vloerverwarming, wandverwarming of speciale radiatoren). Het warme water kan ook gebruikt worden voor de wasmachine of vaatwasser (via een hotfill-aansluiting) en zo kun je besparen op elektriciteit voor deze apparaten.
Een zonneboilersysteem bestaat uit drie onderdelen: zonnecollectoren op het dak, een voorraadvat met een warmtewisselaar (meestal in de buurt van de combiketel) en een systeem voor naverwarming (aardgasketel of elektrische doorstroomverwarmer of warmtepomp).
Er is ook nog een andere variant, die zonnepanelen voor elektriciteitsopwekking combineert met het maken van warm water, dat zijn PVT-panelen (photovoltaïsch-thermische panelen). Deze variant wordt meestal toegepast als bron voor een warmtepomp: de warmte van de zon en ook van de buitenlucht wordt via de warmtepomp gebruikt voor ruimteverwarming en het maken van sanitair warm water. Meer informatie hierover is te vinden op de Energie Kennisbank (PVT).
De informatie en de foto op deze pagina zijn overgenomen van de Energie Kennisbank (zonneboiler).
Aanmelden
Wil je meedenken over toepassing van zonnewarmte in de wijk ‘t Rak? Meld je dan aan via onderstaande knop en geef vervolgens aan dat je mee wil doen met deze activiteit.