Werkgroep Zonnepanelen
Op de startbijeenkomst van Duurzaam Rak op 21 november 2023 is de Werkgroep Zonnepanelen opgericht. De werkgroep wil bewoners informeren over zonnepanelen en daarbij ook vragen die in de werkgroep leven beantwoorden. Iedereen is welkom om aan te sluiten en mee te helpen antwoorden te krijgen, of zelfs collectieve inkoop en installatie van zonnepanelen te organiseren.
Eén van de vragen die er in de werkgroep leven is: welke zonnepanelen te kiezen? Het lijkt slim om niet met de eerste de beste aanbieder in zee te gaan maar een goed marktonderzoek te doen. Aspecten om op te letten:
- Wat is de kwaliteit van het zonnepaneel? Die komt tot uiting in de jaarlijkse opbrengst (het energetisch rendement) maar ook in de levensduur (een paneel dat 25 jaar elektriciteit opwekt heeft meer waarde dan een paneel dat er na 10 jaar mee stopt). Een ander aspect om op te letten is de esthetiek: helemaal zwarte panelen (‘all black’) worden vaak als mooier ervaren dan de panelen waar aluminium frames omheen zitten en waar de bedrading aan de voorkant van het paneel zichtbaar is, dat zijn vaak wat oudere modellen (en daarom ook goedkoper).
- Is het slim op zonnepanelen te kopen of kun je ze beter huren?
- Zijn er constructie-eisen aan het dak? Met name voor platte daken is het slim om eerst te kijken of de dakbedekking aan vervanging toe is. En zo ja, hierbij ook te denken aan extra isolatie, zie hiervoor ook de Werkgroep Isolatie.
- Wat zijn de te verwachten exploitatiekosten?
- Het meest voordelig is om de elektriciteit van zonnepanelen meteen zelf te gebruiken: hoe hoger de elektriciteitsprijs, hoe meer direct voordeel je hebt uit de vermeden kosten van de inkoop van elektriciteit van je energieleverancier. Door de salderingsregeling is er voorlopig ook nog de mogelijkheid om de elektriciteit terug te leveren en deze dan later weer af te nemen tegen dezelfde waarde. Dit is echter een belasting voor het elektriciteitssysteem en de lasten daarvan worden mede-gedragen door de huishoudens zonder zonnepanelen. Dat is niet helemaal eerlijk en daarom voeren energieleveranciers nu vaker heffingen in om die lasten neer te leggen bij de veroorzakers van de problemen, dus de huishoudens met zonnepanelen. Goed om te weten is dat de salderingsregeling wordt afgebouwd. Een indirecte subsidie voor zonnepanelen is dat er vanaf 2023 0% BTW op geheven wordt. Verder wil de werkgroep zich ook verdiepen in de beschikbaarheid van andere subsidies.
- Het lijkt aan te bevelen om een betrouwbare lokale installateur in te schakelen om de zonnepanelen te laten installeren. De markt voor zonnepanelen is explosief gegroeid en het is belangrijk dat je ook over enkele jaren nog terecht kunt bij je installateur als je problemen ervaart.
- Voor het laten plaatsen van zonnepanelen is een extra reden om dit samen met de buren te doen: het kan mooier zijn (of minder lelijk) om met een heel rijtje woningen dezelfde panelen aan te schaffen, die bovendien allemaal ten opzichte van elkaar uitgelijnd zijn zodat het een rustiger beeld geeft.
- Heb je geen ruimte op je dak, of heb je een huurhuis en wil de verhuurder geen zonnepanelen plaatsen? Overweeg dan om in te stappen in een collectief zonneproject. In 2023/2024 wordt in Alkmaar een nieuw collectief zonneproject gelanceerd: Zonneweide Bergerhof.
Een goed startpunt voor het oriënteren op zonnepanelen is de website van MilieuCentraal.
Foto met oranje zonnepanelen overgenomen van Solar Magazine.
Aanmelden
Wil je meedenken over zonnepanelen een duurzaam Rak? Meld je dan aan via de app Buurkracht (voor Android en iOS, dus 'buur' zonder ‘t’) en praat mee op onze bijeenkomsten. Je kunt de informatie in de Buurkracht app ook benaderen via een computer. Als je via onderstaande aanmeldknop je mailadres doorgeeft dan nemen we je op in het bestand van bewonerscollectief Duurzaam Rak.