Werkgroep Kruipruimte

projectdoel
Uitzoeken wat voor de woningen in 't Rak goede en goedkope opties zijn om vochtproblematiek en warmteverlies in de kruipruimte te beperken.

Afgelopen zomer hebben we de handen in ééngeslagen om de kruipruimtes te isoleren van een aantal woningen in 't Rak. De pilotgroep van woningen en bewoners is samengesteld uit vergelijkbare woningen rond de Bakkerstraat. Een bijkomende uitdaging was de vochtigheid in die kruipruimtes. Na een zorgvuldige selectieprocedure kwam het bedrijf NederlandIsoleert als meest aantrekkelijke aanbieder uit de bus.
Inmiddels zijn de werkzaamheden naar tevredenheid uitgevoerd en starten we met een tweede campagne.

Als je verder doorleest op deze pagina vind je alle details over onze probleemstelling en binnenkort vind je hier ook de aanbieding van Nederland Isoleert voor de tweede campagne. Vertel het alvast je buren!!!

 

Werkgroep Kruipruimte

Op de startbijeenkomst van Duurzaam Rak op 21 november 2023 is de Werkgroep Kruipruimte opgericht. Doel van deze werkgroep is om uit te zoeken welke maatregelen goed werken in 't Rak, waar veel water- en vochtproblemen zijn. In sommige woningen in 't Rak staat na een flinke regenbui zo'n 30 cm water in de kruipruimte, of zelfs meer! Bij de oplevering van de meeste woningen in 't Rak is in de kruipruimte geen isolatie toegepast. We kunnen dat na-isoleren met bodemisolatie (dus op de grond) of vloerisolatie (van onderuit tegen de vloer aan). 

We zijn een pilot met 20 woningen in de wijk.
Zie onder 'actueel' de informatie over de bijeenkomst op 2 juli.

Op de startbijeenkomst stelden we vast dat de grondwaterproblematiek een gedeelde zorg is: water in de kruipruimte hebben staan is een onprettig idee, mogelijk ongezond, geeft stank (soms is de doorvoer van leidingen vanuit de kruipruimte naar de keuken niet luchtdicht uitgevoerd), en tast misschien de woning aan. En het probleem wordt misschien wel groter naarmate er meer regen valt, dus het lijkt goed om samen in actie te komen.

Een snelle zoektocht op de Bodemkaart van Nederland leert dat de bodem in 't Rak bestaat uit 'welvingen in getij-afzettingen' (L74), en dat bijvoorbeeld de Spilstraat gebouwd is op een 'vlakte van getij-afzettingen' (M72). Uit oude krantenartikelen weten we dat bij de inrichting van de wijken in Alkmaar Noord bestaande structuren en vormen in het landschap behouden en gevolgd zijn, wat ook gevolgen kan hebben voor de waterhuishouding. In de Spilstraat zouden dus minder grondwaterproblemen kunnen zijn omdat er op een oude vlakte gebouwd is. Op de genoemde website is de bodem niet verder getypeerd, de opbouw van de bodem is dus één van de onderzoekspunten van de Werkgroep Kruipruimte. In de wijk worden verhalen verteld over oude (gedempte) waterlopen, waar het nog steeds erg nat is.

De kruipruimtes onder de woningen in ’t Rak zijn in veel gevallen vrij vochtig of zelfs ronduit nat. Om het warmteverlies uit de woning te beperken is het mogelijk om in de kruipruimte iets aan isolatie te doen. Je ziet er niks van maar het beperkt wel het warmteverlies en zo ook de stookkosten. Bovendien neemt het comfort in de woning toe, en mogelijk ook de luchtkwaliteit.

De vraag is nu: wat is een zinvolle maatregel? Dat willen we graag samen met buurtbewoners gaan uitzoeken in de werkgroep Kruipruimte. Hier alvast wat informatie.

In kruipruimtes kunnen twee type isolatiemaatrelen genomen worden: bodemisolatie en vloerisolatie. Bij bodemisolatie wordt isolatiemateriaal aangebracht op de bodem van de kruipruimte. Bij vloerisolatie wordt het materiaal tegen de onderkant van de begane grondvloer bevestigd. Qua isolatiewaarde is vloerisolatie te verkiezen boven bodemisolatie, omdat het beter isoleert. Bedenk vóór het toepassen ervan of de leidingen of ventilatieschachten in de kruipruimte onderhoud nodig hebben of aan vervanging toe zijn, want na het isoleren kom je er lastiger bij.

Probleem in de wijk ’t Rak is echter het vocht in de kruipruimte. Dit vocht kan de effectiviteit van sommige isolatiematerialen beïnvloeden en het kan ook zorgen voor schimmelgroei. Eerst zou het vochtprobleem opgelost moeten worden, wat kan met het verbeteren van de ventilatie (verdamping van vocht) in de kruipruimte, of door bodemisolatie toe te passen. Bodemisolatie zorgt er voor dat het condensatiepunt verschuift van de luchtlagen in de kruipruimte naar het isolatiemateriaal zelf. Dit heeft tot gevolg dat de kruipruimte droger wordt, maar het bodemisolatiemateriaal moet dan wel de juiste eigenschappen hebben.

Voor de woningen in ’t Rak ligt het dus voor de hand dat er in veel gevallen iets tegen het vocht in de kruipruimte gedaan moet worden, en daarvoor kan bodemisolatie een goede keuze zijn, eventueel in combinatie met extra ventilatie. Om dan het warmteverlies verder te beperken kan er ook nog vloerisolatie aangebracht worden, aan de onderzijde van de vloer op de begane grond.

De werkgroep Kruipruimte wil onderstaande vragen beantwoorden:

  • Waarom loopt het water in 't Rak niet goed weg? Heeft dit te maken met de samenstelling van de bodem? Is de afwatering van het gebied bij de bouw van de wijk op de juiste wijze uitgevoerd? 
  • Zou dit voor de hele wijk opgelost kunnen worden met technische maatregelen?
  • Kunnen misschien twee vliegen in één klap geslagen worden: grondwaterprobleem oplossen en warmte eraan onttrekken voor de verwarming van woningen (aquathermie/bodemwarmte)?
  • Wat is de invloed van het grondwater op de kwaliteit van de stenen en het beton in de funderingen?
  • Welke varianten zijn er van bodem- en vloerisolatie?
  • Is er bodem- en vloerisolatie die een eventueel negatief effect op stenen en beton niet versterkt?
  • Wat zijn van alle opties de energieprestaties en de prijs?
  • Wat zijn de beste maatregelen voor in een droge kruipruimte?
  • Wat zijn de beste maatregelen voor in een natte kruipruimte?
  • Welke maatregelen zijn als doe-het-zelver in de eigen woning aan te brengen?
  • Welke veiligheidsmaatregelen moeten er genomen worden bij het werken in de eigen kruipruimte?
  • Is het mogelijk om te profiteren van een kostenvoordelen bij collectieve inkoop?
  • Is het zinvol om isolatiemateriaal aan te brengen aan de buitenzijde van de fundering, om warmteverlies en vochtproblemen verder te beperken? 

Op basis van de antwoorden willen we dan graag een neutraal en onafhankelijk keuzemenu presenteren aan de bewoners in ’t Rak met beste opties, aangevuld met prijsinformatie. .

De informatie hierboven is deels gebaseerd op de factsheets van het Duurzaam Bouwloket.

Aanmelden

Wil je meedenken over de grondwaterproblematiek en de mogelijkheden voor bodem- en vloerisolatie voor een duurzaam Rak? Meld je dan aan via de app Buurkracht (voor Android en iOS, dus 'buur' zonder ‘t’) en praat mee op onze bijeenkomsten. Je kunt de informatie in de Buurkracht app ook benaderen via een computer. Als je via onderstaande aanmeldknop je mailadres doorgeeft dan nemen we je op in het bestand van bewonerscollectief Duurzaam Rak.